“Embaixo, o río, prisioeiro
antre as penas, nun caborco,
chouta por unha fervenza
pra saír do calabouzo”.
Florencio Delgado
Gurriarán. Cantarenas
Namentres
percorremos as abraiantes ladeiras da Ribeira Sacra na procura dalgúns dos
lugares máis fermosos do País, atopamos unha pequena e labiríntica aldea
acubillada nun recuncho dos canóns do Miño. Estamos na estreita rúa que conduce
a Marce, un pequeno lugar esquecido polo mundo que segue a vivir do cultivo
dos vellos socalcos, das milenarias vides que agasallan cada outono, co sacro
mencía de reis e emperadores. Dende tempos
inmemoriais, os habitantes destas terras dominaron o curso do Miño, e dende
antano fican os restos dun vello castro erixido nun alto sobre o río. Conversamos
cos veciños, anciáns na súa maioría, e descubrimos o sosego, a tranquilidade, e
a liberdade que caracterizan as vidas destes derradeiros habitantes da pequena
aldea de Marce, no concello lugués de Pantón, en plena Ribeira Sacra Miñota.
Entre conversa e conversa, faláronnos con fachenda do meirande tesouro que
agochan estas fragas no máis profundo das súas ladeiras. Sorprendidos polo
descoñecemento que tiñamos deste lugar, e incitados polas animosas verbas da
veciñanza, decidimos equiparnos para profundar nas entrañas mesmas do bosque, e
procurarmos esta paraxe natural esquecida.
Mergullámonos na
fraga seguindo un antigo carreiro que descende até as esquecidas adegas que se
agochan á beira do camiño. Antano tivo que existir unha intensa actividade
vitivinícola por estas ladeiras, a xulgar polas profundas rodeiras que amosa
este vieiro aínda empedrado. Sobre das súas lousas teñen pasado centos de
carros ateigados de uva mencía, xeración a xeración, vendima tras vendima. De feito,
namentres baixabamos, as escuras uvas foron o primeiro de moitos agasallos cos
que a fraga nos ía a sorprender. Ventureiras, medraban a carón do camiño,
apertadas ás vellas árbores centenarias, amosando vermellas follas da vendima. Medraban
ceibes, mais brillantes i escuras, cheas de vida e sabor. Comemos delas, ata
fartarnos, namentres o sangue mencía escorregaba polas nosas queixadas. A súa
frescura, o seu aroma e o seu sabor, foron o mellor agasallo para uns viaxeiros
fatigados coma nós. Destas uvas negras sae o meirande tesouro desta terra, un
dos viños máis recoñecidos e saborosos do país, o sacro mencía de reis e
emperadores.
Seguimos o
carreiro dos antergos, percorrido sen dúbida polos monxes e abades de antano,
os máis célebres cultivadores de mencía. A sombra das ramaxes, e a luz do sol
peneirada polas follas, debuxan luminosos mosaicos no escuro e húmido chan da
fraga. Ó noso redor, sucédense os pequenos bosques de carballos, castiñeiros,
loureiros, piñeiros e freixos. De cando en vez, ábrese algún pequeno claro
elevado dende o que contemplamos as extensións arbóreas que se alongan ós nosos
pés até as ribeiras mesmas do Pai Miño. De súpeto, atopámonos inmersos nun
pequeno bosque de mimosas, especie exótica que tamén atopou aquí un hábitat axeitado
para o seu desenrolo. Ó fin e ó cabo, esta húmida e mesta fraga non se diferenza
tanto das xunglas tropicais, a xulgar pola densa e húmida atmósfera que impera no lugar.
Segundo imos
avanzando, caemos na conta de que estabamos a percorrer moitos dos antigos
socalcos, hoxe completamente devorados pola natureza. De feito, os muros das
vellas adegas abandonadas aínda se deixan ver a carón do vello carreiro.
Camiñando
de vagar, imaxinamos a cantidade de ollos que nos estarán a espreitar dende a
escuridade do bosque. A fauna desta fraga milenaria debe ser abondosa e
variada, mais as esquivas ánimas poucas veces se deixan ver. Somentes algún
estraño e repentino son ás nosas costas, ou o constante asubío dos paxaros,
pode perturbar o silencio e a harmonía que aquí se respiran. O musgo cobre a
fendida corteza dos carballos centenarios, e os liques apodéranse das pedras
que quedan de antigos muros, socalcos e adegas abandonadas.
Pouco a pouco, a
orografía tórnase cada vez máis esgrevia e tortuosa. O vieiro comeza a se
esmorecer, a desaparecer por tramos baixo a lama que se acubilla onda os
numerosos mananciais. O camiño vai serpeando pola ladeira, obrigándonos a
descender lentamente e case de costas. Unhas rudimentarias cordas tendidas
entre as árbores, facilitan a tarefa, mais as escorregadizas rochas son un
perigo constante. A fraga, na que comezan a verse salgueiros e ameneiros, arrodéanos máis e máis a cada paso, e temos o
privilexio de gozar de primeira man da intensa e verdescente vida deste máxico
lugar. O son das augas comeza a chegar ata nós, e un balbordo resoa dende os
adentros do canón. Finalmente, penetramos no intricado desfiladeiro, baixando a
duras penas polas rochosas paredes do mesmo. O terreo tórnase impracticable
cando nos obriga a atravesar os restos de antigos desprendementos. Mais todo o
esforzo pagou a pena. Á fin, entre as follas dos ameneiros, albiscamos o noso
obxectivo. Ante nós erguíase unha xigantesca parede rochosa que cortaba o curso
do Angueira, un pequeno río que vai desembocar no Miño pouco despois. Alí,
naquel profundo canón, o afluente brinca dende o alto duns corenta metros,
formando a marabillosa e impoñente fervenza de Auga Caída.
A auga
precipítase acariñando a lisa i escura superficie da pedra, caendo coma unha
sutil e sedosa saba líquida, saciando a sede do musgo e dos fentos. A fervenza
esvara sobre as pedras que se acumulan na súa base, debuxando a prateada escuma
sobre dos penedos. Xusto debaixo, unha grande e profunda poza escavada pola
fervenza, agasállanos coa súa intensa cor azulada, que semella sacada dunha
paraxe tropical. Ante tal agasallo só puidemos beber e mollar o cabelo e a cara
desta auga fresca e transparente. Arredor de Auga Caída, os cabaliños do demo e
demais insectos sobrevoan e rebulen amosándonos a riqueza e a vida desta fraga
e desta fervenza. Estamos, sen dúbida, ante unha das fervenzas máis singulares,
fermosas e senlleiras do País. Pode que o seu illamento sexa a súa principal
garantía de supervivencia, se ben calquera esforzo é pouco para poder ter o
privilexio de contemplar de preto esta marabilla natural, que nos transporta ás
orixes máis remotas da historia do noso País.
Paraxes virxes coma esta, ensínannos a importancia vital da auga para esta vella patria de labradores. Sen a humidade constante, e a fertilidade que esta aporta, esta fraga e esta fervenza nunca poderían existir. Un pequeno afluente máis do noso Pai Miño, o “Eixo da Patria”. Abandonamos este
lugar cheo de maxia, coa mente posta aínda na incrible paraxe que acabamos de
deixar atrás. O ascenso faise menos duro coa lembranza da fervenza de Auga
Caída e, por se fora pouco, a fraga agasállanos coas derradeiras amoras do ano,
coma se quixese recompensar tanto esforzo por descubrirmos o seu máis valioso
segredo.
2 comentarios:
Mouro, de fervenza en fervenza, direiche que as túas fotos son marabillosas, coma sempre. É curioso que eu estivese tamén a mollarme nas caídas de auga nestes días...
Grande entrada, grande viaxeiro, grande prosista, grande fotógrafo.
Saúde e ate pronto.
Moitas grazas a ti, Navegacruz, non somentes polo que me toca, senón tamén pola túa fiel presenza nesta fraga. Unha aperta, compañeira!
Publicar un comentario